post

fghjmk 300x200 پزشکی، سلامت ۱۰۳با گیاه بابونه و خواص آن آشنا شوید

بابونه یک گیاه گل‌دار است که از گلبرگ‌های آن هم به صورت خشک و هم به صورت تر، چای تهیه می‌شود. با ما همراه باشید تا با مزایای گیاه بابونه آشنا شوید. ماده فعال روغن بابونه به عنوان بیسابولول شناخته می‌شود که دارای یک سری خصوصیات ضدالتهاب، ضد تحریک و ضد میکروب است.

مزایای بابونه

بابونه را می‌توان به صورت موضعی یا خوراکی و برای درمان چند بیماری رایج مانند بیماری‌های زیر مورد استفاده قرار داد.

– بی‌خوابی و اختلالات دیگر خواب

– اضطراب و حملات عصبی

– درد ماهیچه‌ها

– زخم، سوختگی و خراش

– بیماری‌های پوستی مانند سوریاس، اگزما، آبله‌مرغان و جوش‌های ناشی از سوختگی ادرار در نوزادان

– بیماری‌های معده مانند انقباض عضلات به هنگام عادت ماهیانه، آنفولانزا و زخم معده

کاربردهای بابونه :

درمان خانگی برای انقباضات معده

بابونه دارای ترکیبات ضدالتهاب و ضداسپاسم قوی است. در نتیجه برای درمان انقباضات روده و معده مؤثر است. کافی است یک فنجان چای بابونه آماده کرده و روزی دو بار بنوشید.

درمان خانگی برای بی‌خوابی

بابونه برای درمان اختلالات خواب مانند بی‌خوابی فوق‌العاده مؤثر است. کافی است ۳۰ الی ۴۵ دقیقه قبل از خواب، چای بابونه بنوشید تا راحت بخوابید.

درمان خانگی برای سندرم روده تحریک‌پذیر

بابونه انقباضات و درد روده را کاهش داده و به خروج گاز و باد اضافی روده کمک می‌کند. در نتیجه یک فنجان چای بابونه برای درمان سندرم روده تحریک‌پذیر، حالت تهوع، ورم معده و روده و آنفولانزای معده بسیار مفید است.

درمان خانگی برای سردردهای میگرنی

بابونه برای درمان میگرن نیز به کار می‌رود. زمانی که علائم میگرن در حال شروع بودند، یک فنجان چای بابونه بنوشید. اگر قبل از تشدید سردرد، چای بابونه بنوشید، بهتر عمل می‌کند.

استفاده از بابونه برای بهبود سوختگی و خراش

این گیاه در درمان سوختگی و خراش نیز تأثیر دارد. کافی است روزی یک‌بار مقدار کمی از روغن بابونه را به آرامی روی ناحیه سوختگی بمالید. همچنین می‌توانید ۳ چای کیسه‌ای بابونه را در یک فنجان آب جوش بیندازید و پس از خنک شدن آب، پارچه تمیزی را به آن آغشته کنید و روی محل سوختگی یا خراش بگذارید.

روشن کردن پوست با بابونه

گیاه بابونه رنگ پوست را روشن می‌کند. ۲ چای کیسه‌ای بابونه در ۲ لیتر آب جوش بیندازید. سپس صورت خود را در معرض بخار آب قرار دهید. استفاده از چای بابونه در آب وان نیز به روشن شدن پوست کمک می‌کند.

کاهش ناحیه تیره دور چشم

چای بابونه خستگی چشم را برطرف کرده و حلقه‌های سیاه دور چشم را از بین می‌برد. ۲ چای کیسه‌ای بابونه داخل آب ولرم بگذارید. پس از ۵ دقیقه، کیسه‌ها را از آب درآورده و منتظر بمانید تا خنک شوند. سپس آن‌ها را شب‌ها روی چشم‌هایتان بگذارید.

عوارض جانبی بابونه :

بهتر است به هنگام استفاده از تمام گیاهان دارویی، محتاطانه عمل کنید و میانه‌رو باشید. یکی از عوارض جانبی چای بابونه عبارت است از خواب‌آلودگی، در نتیجه اگر می‌خواهید رانندگی کنید یا اپراتور یک دستگاه خاص هستید، از این چای استفاده نکنید. میزان زیاد بابونه می‌تواند باعث ایجاد تحریک پوستی در برخی افراد شود. اگر به گرده گیاهان رگ وید حساسیت دارید یا دچار تب یونجه هستید، بهتر است از بابونه استفاده نکنید.

استفاده از بابونه در دوران بارداری پیشنهاد نمی‌شود؛ زیرا این گیاه باعث سقط جنین می‌شود. همچنین اگر در حال حاضر از داروهای رقیق‌کننده خون استفاده می‌کنید، هرگز بابونه مصرف نکنید؛ زیرا بابونه دارای ماده‌ای به نام کومارین است که یک رقیق‌کننده خون محسوب می‌شود.

از کجا می‌توان بابونه تهیه کرد؟

این گیاه را می‌توانید به صورت گلبرگ‌های خشک‌شده، چای، عصاره مایع، روغن، تنتور، کرم و پماد تهیه کنید. چای کیسه‌ای رایج‌ترین نوع این گیاه است و در اکثر سوپرمارکت‌ها و داروخانه‌‌ها به فروش می‌رسد.

 

ادویه‌های آشپزخانه‌های ما چه خواصی دارند؟

طعمی تلخ و تند دارد و در صنعت آشپزی به عنوان طعم‌دهنده غذا، بسیار استفاده می‌شود. از گذشته‌های دور هم در طب آسیایی کاربرد داشته است و به گفته عضو هیات علمی اصفهان، حاوی مقدار زیادی رنگدانه‌های نارنجی است، این ماده رنگی باعث افزایش توان آنتی‌اکسیدانتی می‌شود و بدن را در برابر ابتلا به انواع سرطان از جمله سرطان معده و کولون و همچنین در برابر ابتلا به کبد چرب محافظت می‌کند.

این متخصص تغذیه و رژیم درمانی معتقد است که این طعم‌دهنده غذا باید هر چند وقت یکبار به صورت تازه خریداری و آسیاب شود چراکه بخشی از آثار این ادویه مربوط به رایحه آن است که در اثر حرارت یا مرور زمان کاسته می‌شود بنابراین نوع تازه آن خواص بیشتری دارد.

دکتر محمدحسن انتظاری در ادامه می‌گوید: «براساس مطالات مقدماتی که روی ۱۸ بیمار مبتلا به اچ‌آی‌وی صورت گرفته، مشخص شده دوز بالای زردچوبه قوی (۲۰۰۰ میلی‌گرم در روز) می‌تواند مولکول شیمیایی — ترشح شده توسط سلول‌های آلوده به اچ‌آی‌وی –که با سرعت در سیر تکامل ایدز است را بلوک کند. البته افراد معمولی مجاز به استفاده روزانه ۵/۱ تا ۲ گرم زردچوبه هستند و نباید در مصرف آن خیلی زیاده‌روی کنند. در ضمن بهتر است زردچوبه را به صورت چوب تهیه و به اندازه نیاز خود آن را آسیاب کنند.»

وی در ادامه صحبت‌هایش با بیان اینکه علاوه بر زردچوبه، ادویه و سبزی‌های معطر دیگری هم هستند که افزودن آن‌ها به رژیم غذایی می‌تواند برای سلامت مفید باشد، بیان می‌کند: «نعناع نیز شبیه یک آرام‌کننده برای معده‌دردهای طولانی‌مدت است. در حال حاضر نعناع به‌عنوان یک عامل ضد سرطانی به شمار می‌رود. می‌توان از این سبزی در تهیه سالاد میوه و فصل همراه با هویج و نخودفرنگی بهره برد.»

به گفته انتظاری یکی دیگر از گیاهانی که باید در هر آشپزخانه‌ای باشد رزماری است که در درمان سوءهاضمه تیز مؤثر است. او می‌گوید: «رزماری حاوی آنتی‌اکسیدان‌های قدرتمند و ویتامین‌های مختلفی است و می‌تواند برای درمان سوءهاضمه مورداستفاده قرار گیرد. برای بهره بردن از فواید این آن می‌توان از رزماری در تهیه مرغ، نان و سبزیجات استفاده کرد.»

انتظاری در پایان با اشاره به اینکه آویشن نیز نقش مؤثری در مبارزه با باکتری‌هایی مانند ای کولای دارد، اضافه می‌کند: «این گیاه عالی نمادی از آشپزخانه‌های سنتی ایتالیایی است و بو طعم و مزه خوبی دارد و حاوی ۱۲ نوع آنتی‌اکسیدان از نوع کاروکرول و تیامول است. عناصری که، براساس تحقیقات صورت گرفته نقش مؤثری در مبارزه با باکتری‌هایی مانند ای کولای E.coli، سالمونلا و استافیلوکوکوس دارد. بنابراین برای حفظ سلامتتان هم که شده بهتر است از فواید هیچ‌یک از این ادویه و گیاهان معطر غافل نشوید.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.