post

2101574934 300x199 گلبرگ سرخ پزشکی، سلامت شماره هشتاد و پنجمگیاهان مناسب جایگزین گوشت برای بدن انسان کدامند؟

غذاهای بدون گوشت تقریبا همیشه ارزونتر درمیان، میزان کالری کمتری دارن، بیماریهای کمتری تولید میکنه و با محیط زیست سازگارتر هستن.

گندم سیاه، شاهدانه، سویا و برنج و لوبیا از جمله گیاهانی هستند که می توانند جایگزین

گوشت شوند.

حتما این رو میدونید که برای به دست آوردن میزان کافی پروتئین، حتما لازم به خوردن فرآورده های گوشتی نیست.

کسانی که در فکر حذف گوشت از رژیم غذاییشون هستن، تنها یک نگرانی دارن: اگه پروتئین کافی به بدنم نرسه چی؟

اگه بخوایم دقیق تر بررسی کنیم، “پروتئین کافی” شامل ۲۵ آمینو اسید که پروتئین رو شکل میدهند میشه بعلاوه ۹ تایی که بدن خودش نمیتونه تولید کنه، بنابراین اونها رو باید بخوریم. برای “کافی” بودن، یک پروتئین باید شامل هر ۹ تای این آمینو اسیدها باشه.

ما براتون در این مطلب چند تا از معروفترین گیاهانی که منابع مهمی از پروتئین هستند رو جمع آوری کردیم تا با ایده های خودتون و غذاهایی که توی این بخش اسرار خانه و خانه داری یاد میدیم،

اونها رو در رژیم غذاییتون به کار ببرید.

۱- شاه دونه

شاه دونه به این ریزه میزه ای شامل هر ۹ تا آمینو اسید بعلاوه روی، آهن و کلسیوم زیاده! در ضمن این دونه ی جادویی منبع امگا ۳ هم هست که میتونه افسردگی رو برطرف کنه.

۲- گندم سیاه

گندم سیاه به طرز عجیبی به سلامتی کمک میکنه. میتونید اون رو به شکل آرد استفاده کنید، یا درسته توی صبحونه ها با شیر بخورید.

۳- سویا

سویا یکی از معدود لوبیاهایی هست که شامل آمینواسیدهای لازم میشه و به راحتی میتونه جایگزینی برای غذاهای گوشتی باشه.

۴- برنج و لوبیا

یکی از ارزونترین و راحت ترین وعده های گیاهخواری! خوبیش اینه که ما ایرانی ها انواع و اقسام غذاهایی که شامل برنج و لوبیا میشن رو بلدیم درست کنیم!

۵- بذر گنه گنه

بذر گنه گنه رو توی غذاهایی مثل کینوا Quinoa درست میکن. این غذا نه تنها خیلی خیلی خوشمزه است، بلکه منبع خوبی برای فیبر، آهن، منیزیوم هست.

میتونید از بذر گنه گنه به عنوان جایگزینی برای برنج یا در درست کردم کاپ کیک های مختلف هم استفاده کنید.

۶- اسپیرولینا + غلات

اگه چیزی راجع به اسپیرولینا نمیدونید، باید گفت که یک نوع جلبک دریاییه که به طرز عجیبی شامل بیشتر پروتئین هایی که بدن برای زنده موندن لازم داره رو تامین میکنه.

این سبزی مقوی رو میتونید با دونه ها و مغز غلات قاطی کنید و به عنوان یه خوراکی برای تمدید انرژی در طول روز استفاده کنید.

 

با خواص و عوارض خطرناک ال-کارنیتین آشنا شوید

ال کارنیتین، که اغلب به نام کارنیتین شناخته می‌شود، یک آمینو اسید است.

مرکز پزشکی دانشگاه مریلند، توضیح می‌دهد که این ماده می‌تواند به بدن شما کمک کند تا از طریق فرایندی بهنام اکسیداسیون چربی، چربی را به انرژی تبدیل کند.

اثرات کارنیتین، فقط محدود به این فرایند نمی‌شود، بلکه ممکن است بخاطر توانایی‌اش در کاهش استرس اکسیداتیو، بتواند انواع مشکلات پزشکی را نیز درمان کند.

اما کارنیتین، به همان اندازه که مفید است، می‌تواند عوارض جانبی نیز داشته باشد.

کاهش وزن و کاهش استرس از جمله فواید و بوی بدن و ناراحتی دستگاه گوارش از عوارض ال-کارنیتین هستند.

کاهش استرس متابولیک

اگرچه ورزش فواید زیادی برای سلامت کلی شما دارد، اما منجر به استرس متابولیک نیز می‌شود، که می‌تواند اثراتی مانند تجمع آمونیاک بوجود آورد.

با این حال بعضی تحقیقات نشان می‌دهند که ممکن است کارنیتین، قادر به کاهش اثرات استرس متابولیک باشد.

مطالعه‌ای که در نسخه‌ی دسامبر ۲۰۰۸ «مجله بین المللی تغذیه ورزشی و متابولیسم تمرینی» منتشر شد،نشان می‌دهد که مصرف دو گرم مکمل کارنیتین در روز، منجر به کاهش تجمع آمونیاک می‌شود.

این محققان می‌گویند که شاید مصرف مکمل کارنیتین بطور منظم بتواند استرس متابولیک مرتبط با ورزش را کاهش دهد.

کاهش وزن

به گفته‌ی مرکز پزشکی دانشگاه مریلند، کارنیتین معمولا برای کاهش وزن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این مرکز توضیح می‌دهد که ممکن است کارنیتین با افزایش توده‌ی عضلانی، باعث شود که وزن بیشتری از دست دهید.

افزایش توده‌ی عضلانی منجر به افزایش سرعت سوخت و ساز شما می‌شود، که یعنی شما کالری بیشتری در طول روز می‌سوزانید.

علاوه بر این، مرکز پزشکی دانشگاه مریلند می‌گوید که ممکن است کارنیتین، توده‌ی چربی را کاهش دهد.

با اینحال این موسسه یادآوری می‌کند تحقیقی که این مزیت را برای کارنیتین برشمرده، چندان قانع کننده نیست.

ناراحتی دستگاه گوارش

به گفته‌ی موسسه‌ی لینوس پائولینگ در دانشگاه ایالتی اورگان، خطر ابتلا به عوارض جانبی کارنیتین، بطور کلی کم است.

با اینحال ممکن است مکمل کارنیتین منجر به ناراحتی گوارشی از جمله درد شکم و تهوع شود.

بوی بدن

به گفته موسسه لینوس پائولینگ، یکی دیگر از عوارض جانبی بالقوه مکمل کارنیتین، بوی بد بدن (بوی ماهی) است!

این موسسه اشاره می‌کند که مصرف دوزهای بیشتر از ۳۰۰۰ میلی گرم در روز، می‌تواند این تاثیر را بوجود آورد.

به گفته‌ی مرکز پزشکی دانشگاه مریلند، استفاده از این مقدار در بعضی موارد برای بیماری‌های قلبی، بیماری عروق محیطی، خستگی مزمن و ناباروری مردان توصیه می‌شود.

 

خواص مفید سمنو برای بدن انسان

کاهش وزن، این خوراکی مقوی و لذیذ علاوه بر ایران، در بسیاری از کشورهای آسیای میانه از جمله ازبکستان، تاجیکستان، افغانستان و قرقیزستان پخته می شود و به آن سمنک (сумалак)می گویند.

درمان دیابت و سرطان کولون و تقویت سیستم ایمنی بدن از جمله فواید سمنو هستند.

سمنو که از عصاره جوانه گندم و آرد تهیه می شود، علاوه بر کاهش وزن در درمان سرطان کولون نیز موثر است.

طبخ سمنو در مراسمی به نام سمنو پزان، معمولا از یک هفته مانده به نوروز شروع می شود و طی مراسمی تا پایان سال ادامه دارد.

در گذشته برای تهیه سمنو فقط از جوانه گندم و آب استفاده می کردند ؛ولی با گذشت زمان و برای تسریع در پخت سمنو، از کمی آرد نیز استفاده می شود.

سمنو شبیه به یک پودینگ محبوب در فنلاند و سوئد است. از این دسر بیشتر برای زنان باردار،کودکان و سالمندان استفاده می شود.

سمنو مملو از فیبر است. این غذای کم کالری و بدون چربی، بهترین رژیم برای بیماران محسوب می شود.

فیبر بالای سمنو هضم غذا را آسان می کند و برای سلامت روده و قلب مفید است. برخی از مهمترین فواید این ماده غذایی عبارتند از :

-به کاهش وزن کمک می کند

-برای بیماران مبتلا به دیابت مفید است

-جذب کلسترول و چربی را کاهش می دهد

-به دلیل فیبر بالا، احتمال بروز سرطان را کاهش می دهد

-در درمان سرطان کولون موثر است

-به سلامت سیستم گوارشی کمک می کند

-حاوی مواد معدنی فسفر،کلسیم و پتاسیم است

-حاوی ویتامین های A، B و E است

-به درمان یبوست کمک می کند

-به دلیل ویتامین B از بروز افسردگی جلوگیری می کند

-سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند

-باعث افزایش شیر مادران می شود

-بهترین ماده غذایی قبل از ورزش است و از انقباض عضلات جلوگیری می کند

 

نشانه های کمبود پروتئین در بدن انسان کدامند؟

اگر فردی تغییر وزن ندارد یعنی وزنش روبه کاهش نیست، به اندازه کافی پروتئین به بدنش می رسد و کمبود پروتئین ندارد.

دست های متورم، موهای ظریف، پوست خشک و احساس سستی از علائم کمبود پروتئین در بدن هستند.

  1. دست‌ های متورم

کمبود پروتئین عملکرد و ظاهر ماهیچه‌ ها را تحت تاثیر قرار می ‌دهد.

علت این است که وقتی بدن از رژیم غذایی پروتئین کافی دریافت نمی ‌کند، برای جبران به سراغ منابع دیگر در بدن می‌رود که یکی از اینها، لایه ‌های ماهیچه‌ای است.

بدون پروتئین، حفظ تعادل آب بدن به هم خورده و بدن آب را به شیوه نادرستی ذخیره می‌کند و منجر بهEdema می‌شود؛

وضعیتی که در آن آب بیش از حد زیر پوست جمع می‌شود و دست ‌ها ورم می‌کنند چون بدن پروتئین را از بافت‌های این ناحیه مصرف می‌کند.

  1. چشم‌های ورم‌کرده

کاهش میزان پروتئین پلاسمای خون منجر به حالتی به نام Oedema می‌ شود. این کاهش پروتئین ممکن است توسط ریه‌ای ایجاد شود که به قدر کافی آهن دریافت نمی‌کند.

در واقع کم‌خونی حاصل از کمبود آهن برای ساختن هموگلوبین است که منجر به ایجاد ورم می‌شود.

  1. گونه‌های پف‌آلوده

گونه‌های پف‌کرده می‌توانند ناشی از غدد بزاقی متورم باشند و عدم تعادل پروتئین-کربوهیدرات را به خوبی نشان دهند.

این تورم ممکن است در هر مرحله‌ای از بیماری رخ بدهد و منجر به پژمردگی و افت این بافت گونه شود.

  1. موهای ظریف

ظرافت موها علاوه‌بر علل ژنتیکی می‌تواند به خاطر کمبود پروتئین باشد.

در این صورت بدن شروع به «حفظ منابع» می‌کند و جلوی رسیدن پروتئین ارزشمند به موها و ناخن‌ ها را می‌گیرد.

به همین خاطر علائم مربوط به مو و ناخن شاخص ‌های مهمی در تشخیص کمبود پروتئین به حساب می‌آیند.

کمبود پروتئین عملکرد و ظاهر ماهیچه‌ ها را تحت تاثیر قرار می ‌دهد.

علت این است که وقتی بدن از رژیم غذایی پروتئین کافی دریافت نمی ‌کند، برای جبران به سراغ منابع دیگر در بدن می‌رود که یکی از اینها، لایه ‌های ماهیچه‌ای است.

بدون پروتئین، حفظ تعادل آب بدن به هم خورده و بدن آب را به شیوه نادرستی ذخیره می‌کند و منجر بهEdema می‌شود؛

وضعیتی که در آن آب بیش از حد زیر پوست جمع می‌شود و دست ‌ها ورم می‌کنند چون بدن پروتئین را از بافت‌های این ناحیه مصرف می‌کند.

  1. پوست خشک

کمبود پروتئین می‌ تواند به خشک، شکسته و فَلسی شدن، تغییر رنگ و ایجاد لکه‌ هایی شبیه به آفتاب‌سوختگی روی پوست منجر شود.

آسیب‌دیدن پوست راه ابتلا به عفونت‌های قارچی مانند Candida را باز می‌کند.

  1. ابهام ذهنی

کمبود این ماده ضروری به کند شدن عملکرد مغز و افت عملیات شناختی منجر می‌ شود. پروتئین در کمک ‌رسانی به ارتباطات نورونی در مغز و در سراسر بدن نقشی اساسی دارد.

  1. احساس سستی

احساس خستگی مفرط و سطح انرژی پایین علائم دیگر کاهش پروتئین است.

وعده‌های غذایی غنی از پروتئین، انتقال‌ دهنده‌ های عصبی را که فعالیت، هوشیاری و انرژی را تقویت می‌کنند، ارتقا می ‌دهند.

البته این علائم به این معنی نیست که هر کس دارای آنها بود حتما کمبود پروتئین دارد بلکه مشکلات دیگری هم می تواند این عوارض را ایجاد کند.

روزانه ۰/۸ گرم به ازای کیلو گرم وزن بدن، پروتئنی مورد نیاز است مثلا در یک فرد ۷۰ کیلویی، ۵۶ گرم پروتئنی در روز نیاز است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.