دستور تغذیه ای مناسب برای وعده شام
اگر شما یک وعده شام مناسب و اصولی را داشته باشید از خواب راحت و کاملی برخوردار خواهید شد و هرگز در نیمه شب احساس سنگینی نخواهید کرد.
چه ساعتی برای شامخوردن مناسب است؟
بهترین زمان برای شامخوردن حداقل سه ساعت قبل از رفتن به رختخواب و دو ساعت (یا بیشتر) پس از انجام فعالیتهای روزانه و شغلی است. ازسوی دیگر، باید مدت مناسبی برای شامخوردن در نظر گرفته شود (آرام غذاخوردن، باعث میشود زودتر سیر شوید). صرف شام در این زمان باعث میشود بخش عمدهای از معدهتان وظایفش را در زمان بیداری انجام دهد و انتقالدهندههای عصبی میتوانند در طول خواب شبانه به فعالیتهای خاص خود مشغول باشند.
تریپتوفان چیست؟
تریپتوفان اسید آمینهای است که در سنتز سروتونین و ملاتونین ضروری است. این انتقالدهندههای عصبی مغز، خواب و مراحل مختلف آن از جمله خواب عمیق را مدیریت میکنند.
تریپتوفان در کدام خوراکیها وجود دارد؟
تریپتوفان اسید آمینه کمیابی است. میتوان آن را در گوشت، خوراکیهای دریایی، تخممرغ، شیر و دیگر فرآوردههای لبنی از جمله پنیر تازه، تخمیرشده و همچنین ماست یافت. البته فرآوردههای لبنی باید در اولویت قرار بگیرند، زیرا گوشت سرشار از اسیدآمینه دیگری به نام تیروزین است. تیروزین برای ساخت دوپامین، یک انتقالدهنده عصبی دیگر ضروری است. بنابراین مصرف آن پیش از خواب توصیه نمیشود.
شام کمچرب، اما سرشار از کربوهیدرات
تریپتوفان فقط در صورت همراهی با مقادیر قابل توجهی از کربوهیدراتها موثر واقع میشود. بنابراین قرار دادن نان، ماکارونی، برنج یا دیگر غلات مانند سبزیجات خشک که خودشان نیز حاوی تریپتوفان هستند، در وعده شام ضروری است. به این ترتیب، میزان انرژی لازم برای سپریکردن شب نیز تضمین خواهد شد و بسیار بعید است کسی با رعایت این نکته، ساعت ۲ نصف شب احساس گرسنگی کند.
توجه به غذاهای بسیار چرب
اگر وعده غذایی خیلی چرب باشد، این تعادل به هم خواهد خورد. در واقع برای خوابی عمیق، دمای بدنتان در طول شب باید پایین بیاید. این عمل هم فقط با کاهش درجه حرارت شوفاژ اتاقتان امکانپذیر نیست. گوارش خود باعث گرماسازی میشود و بیشتر آدمها پس از خوردن غذا احساس میکنند گرمشان شده است. این در حالی است که خوردن غذاهای بسیار چرب، آن هم در حجم بالا بیشتر از دیگر خوراکیها باعث افزایش دمای بدن میشود. بنابراین اگر ماکارونی یا برنجی که برای وعده شام مصرف میشود خیلی چرب باشد، باز هم معده به فعالیت شدید وادار خواهد شد و زمان زیادی برای کمکردن دمای آن مورد نیاز خواهد بود تا فرد راحت بخوابد.
شام ادویهدار
برخی ادویهها نیز همین تاثیر را دارند و گرمای زیادی تولید میکنند. زیره، زنجبیل، پاپریکا و فلفل از این دست ادویهجات هستند. ادویههای مذکور لوله گوارش را بهحرکت شدید و در نتیجه به فعالیت وادار میکنند تا دمای بدن نیز به این ترتیب بالا رود. کمی فلفل در پاستا مشکلی ایجاد نمیکند، ولی استفاده بیش از حد ادویههای هندی در برنج و گوشت، مخل خواب خواهد شد.
تغذیهای مناسب برای خوابی مناسب
پژوهشی که بتازگی گروهی از دانشمندان آمریکایی انجام دادهاند، نشان میدهد تغذیه اثر مهمی بر کیفیت خواب دارد. مقدار اندکی نشاستهجات به اضافه گوشت قرمز یا سفید، تغذیهای متعادل برای وعده شام است.
منوی متنوعدر وعده شام، انتخابهایتان را محدود نکنید؛ زیرا علاوه بر غذای اصلی، میتوان از پیشغذا و دسر هم استفاده کرد. پوره یا سالاد سبزیجات گزینههای مناسبی برای پیشغذا هستند. غذای اصلی نیز میتواند تخممرغ پخته، خوراک عدس یا لوبیا باشد. برای دسر نیز، لبنیاتی مانند ماست یا پنیر که نیاز به تریپتوفان را تامین میکنند، توصیه میشود. تمام غذاهای توصیه شده، باید با مقدار بسیار کمی روغن تهیه و با میزان اندکی نان (کربوهیدراتها) مصرف شوند. به این نوع شامها «سبک» میگویند و مانع از گرسنگی نیمهشب میشوند.
برای تامین تریپتوفان، پنیر پارمسان مخلوط با حبوبات، تخم کدو، دانه کتان یا کنجد در سالاد توصیه میشود. این محصولات به میزان قابل قبولی تریپتوفان مورد نیاز بدن را در خود دارند و برای تامین کربوهیدراتهای مورد نیاز بدن، کمی قند در پایان غذا توصیه میشود، زیرا باعث ترشح انسولین تکمیلی میشود و بر ساخت سرتونین اثر مثبت میگذارد. این قند میتواند توسط کمی شکلات روی دسر (سالاد میوه) یا چند قاشق عسل به بدن برسد تا خوابی آرام را تضمین کند. البته افرادی که دچار اضافهوزن یا دیابت هستند، نباید به هیچ وجه از این مواد قندی استفاده کنند. این گروه از افراد در صورت نیاز به کربوهیدراتها باید با نظر پزشکشان مواد قندی مناسب بخورند.
خواص انجیر برای سلامت بدن
یکی از بهترین میوه های خدادادی که هم غذاست و هم دواست انجیر است که از این میوه بهشتی در قرآن بسیار یاد شده است و خواص بیشمار آن تسکین دهنده دردهای ناعلاج است.
انجیر با طبیعت گرم و تر، موافق حال سردمزاجها و سوداوى مزاجها است. خداوند به انجیر قسم یاد کرده است چرا که انجیر هم غذاست و هم دوا! شاید انسانها با توجه به انجیر و خواص انجیر که یک آیه و نشانه الهی است، توجه کنند، اسباب توسعه و رشد معنوی خود را فراهم آورده اند.
انجیر قوای جنسی و جسمی را به خوبی افزایش میدهد. همچنین، بچههایی که هنگام دویدن و بازی کردن دچار درد ناحیه زیر دنده چپ خودشان میشوند، میتوانند برای تسکین درد این ناحیه از انجیر با سرکه استفاده کنند.
برخی دیگر از خواص انجیر:
۱٫خوردن انجیر حرارت کبد و قلب را تسکین میدهد.
۲٫انجیر ارزش غذایی زیادی دارد و طبع را لینت داده، مسهل ملایم است.
۳٫انجیر دارای طبع گرم و تر است.
۴٫انجیر قوای جنسی و جسمی را افزایش میدهد.
۵٫افرادی که میخواهند چاق شوند حتما صبح ناشتا انجیر مصرف کنند.
۶٫اگر انجیر در گلاب خیس خورده شود و بین وعدههای غذایی مصرف شود برای رفع یبوست در افراد سرد مزاج موثر است.
۷٫خیسانده انجیر در سرکه و مصرف آن درد ناحیه طحال را آرام میکند.
۸٫بچههایی که هنگام دویدن و بازی کردن دچار درد ناحیه زیر دنده چپ میشوند، میتوانند برای تسکین درد از انجیر با سرکه بهره گیرند.
۹٫توصیه مهم به کودکان این است که از خوردن چیپس، کاکائو، سوسیس و کالباس به مقدار زیاد خودداری کنند تا لکههای تیره زیر چشم و پوست آنان برطرف شود.
کدام غذاها و خوراکی ها برای پوست مضر است؟
پوست یکی از حساس ترین ها در بدن است و اگر می خواهید تا پوست جذاب و جوانی داشته باشید باید از خوردن برخی از خوراکی ها و غذاها پرهیز کنید. در ادامه غذاها و خوراکی هایی را که برای پوست مضر هستند را به شما معرفی می کنیم.
اسنک ذرت و سیبزمینی
مراقب التهاب پوستتان باشید
آمدن ساندویچسازها به بازار، خیلیها را از گرسنگی میانروز نجات داد؛ اما این ابزار آشپزخانه میتواند گاهی به زیان پوست شما کار کند. اگر عادت دارید اسنک سیبزمینی و ذرت را بهعنوان میانوعده نوش جان کنید، مراقب باشید! محققان میگویند مواد غذایی سرشار از قند و کربوهیدراتهای ساده مثل نان و ماکارونی و… سطح انسولین خون را به شدت کاهش میدهند و این اتفاق به ایجاد التهاب در پوست و دیگر اندامهای بدن منجر میشود. پوستی که از کربوهیدراتهای ساده تغذیه میشود و عمدهترین خوراکش مواد نشاستهای است، هیچوقت نمیتواند زیبا و شاداب به نظر برسد.
این لقمه را امتحان کنید :
اگر نگران ملتهب شدن پوستتان هستید، بهتر است برای درست کردن چنین میانوعدهای، از نان سبوسدار و مخلوط گوشت و قارچ، ساندویچ بسازید. با این ترکیب در کنار کربوهیدرات، پروتئینهای گیاهی و حیوانی را هم به بدنتان راه دادهاید و هم به سلامت جسمتان کمک کردهاید، هم تواناییتان در انجام کارهای روزانه را بالا بردهاید و هم جلوی ملتهب شدن پوستتان را گرفتهاید.
چیپس و پنیر
مراقب پف زیر چشمتان باشید
مصرف هر روزه چیپس، تنها خطر ابتلا به سرطان را بالا نمیبرد و ذرت بوداده، تنها شما را در معرض برونشیت ریه قرار نمیدهد. محققان میگویند اغلب برندهای این هلههولههای دوستداشتنی، حاوی سدیم هستند که امکان تجمع آب در ناحیهای از بدن را فراهم میکنند. اگر پوست صورتتان پف کرده و گود زیر چشمتان حسابی متورم شده، بههیچعنوان سراغ چیپس و پنیر نروید.
این لقمه را امتحان کنید :
املت با سبزی تازه و نان سبوسدار، یک جایگزین خوشمزه برای این خوراکی است که بهراحتی هم آماده میشود. گوجهفرنگی موجود در آن میتواند جوش و آکنه را برطرف کند و علاوه بر کم کردن اثرات آفتابسوختگی، پوستی براق را هم برایتان به ارمغان میآورد. از سوی دیگر، برای برطرف کردن التهاب پوست، چارهای جز مصرف سبزیجات برگدار و بدون برگ ندارید. پس کنار املتتان سبزی تازه و چند ورق فلفل دلمهای سبز بگذارید و از خوردن این غذای پوستساز لذت ببرید.
مرغ سوخاری
مراقب پیر شدن پوستتان باشید
وقتی روغن در دمای بسیار بالا قرار میگیرد، روغن و چربیها اکسیده میشوند و ما این چربیهای اکسیده شده را به بدنمان راه میدهیم. لازم به ذکر نیست که بدن ما بهجای چنین موادی، به آنتیاکسیدانها نیاز دارد و پوستمان هم بدون کمک آنتیاکسیدانها، طراوت و شادابیاش را از دست میدهد. کمبود آنتیاکسیدانها و ورود چربیهای اکسیده شده به بدن، چرخه گردش خون در بدن را با مشکلاتی روبهرو میکند و وقتی خون به خوبی زیر پوست جریان ندارد، اکسیژن کمتری هم به پوست میرسد و این اتفاق بر روند کلاژنسازی پوست تأثیر منفی میگذارد و جوانی و درخشندگی پوست را هم میگیرد. از سوی دیگر، با روشهای صنعتی پرورش مرغ، بهجای صرف زمان بیشتر برای رشد مرغها به آنها آستروئید، هورمونهای رشد و آنتیبیوتیک فراوان تزریق میشود تا زود بزرگ شوند و خطر کمتری زندگیشان را تهدید کند. حالا تصور کنید که با خوردن گوشت مرغ، همه این مواد تزریق شده به بدن او را هم میل میکنید و این ترکیبات با برهم زدن چرخه طبیعی بدن و نظم هورمونی شما، زمینه بروز آکنه و ملتهب شدن پوستتان را فراهم میکنند.
این لقمه را امتحان کنید :
سالاد جوانه و حبوبات، یک سالاد سبک نیست. با خوردن این معجون، حسابی سیر خواهید شد و آسیبهای ناشی از خوردن مرغ سوخاری را هم به بدنتان وارد نخواهید کرد. کافی است لوبیا، عدس و نخود را خیس و بعد آبپز کرده و با کمی روغن زیتون و لیموی تازه مزهدار کنید. جوانه گندم موجود در این سالاد، هم به پوستتان طراوت میدهد و هم اجازه چروک شدن زودرس به آن را نمیدهد.
شیربرنج
مراقب آکنه باشید!
برای ما ایرانیها، گذشتن از دسر خوشمزهای مثل شیربرنج آسان نیست؛ اما اگر پوستتان محل خوبی برای تولد آکنه است، بهتر است از این دسر صرفنظر کنید. محققان میگویند کسانی که پوست پر آکنه دارند، با خوردن شیر، جوشهایشان بیشتر هم میشود. حالا تصور کنید که شیربرنج را با چاشنی شکر بخورید؛ شک نکنید که تا صبح فردا، سر و کلهجوشهای ریزودرشت روی صورتتان پیدا خواهد شد. با خوردن چنین لقمهای، شما هم سراغ شکر پوست خرابکن رفتهاید و هم شیر آکنهساز را میل کردهاید. پس انتظار داشتن پوستی صاف را هم نباید داشته باشید.
این لقمه را امتحان کنید :
ماست میوهای اگر در خانه تهیه شود و میزان شکری که به آن اضافه میشود کم باشد، میتواند جایگزین مناسبی برای این دسر باشد. شما با مصرف ماست میوهای، هم مقدار مصرف لبنیاتتان را دریافت کردهاید و هم از ماست که شانس کمی به آکنهها برای بروز میدهد استفاده کردهاید؛ اما اگر هنوز به شیربرنج خوردن اصرار دارید، دسرتان را با شیر کمچرب درست کنید و بهجای شکر، چاشنی نمک را به آن اضافه کنید.